VÄINÖ MELARTI


Kuva: Väinö Melarti. Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen taiteellinen johtaja.

 

Väinö Melarti toimi Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen taiteellisena johtajana vuosina
1947 – 1962

 

Pietarsaaren mieskuoro Laulu-jaakkojen historiikki kirjassa – NOUSE LAULU KAIU – muisteltiin kuoron taiteellisen johtajan Väinö Melartin aikaa seuraavasti:

”Tokokuisena sunnuntaina 1947 kuoro kokoontui Ristikarin koulun juhlasaliin pitämään läksiäistilaisuutta Niilo Kentalalle, joka oli muuttamassa paikkakunnalta. Kuoro lauloi läpi ohjelmistonsa lämminhenkisessä tilaisuudessa, jota kuulemaan oli saapunut myös kuoron seuraava taiteellinen johtaja Väinö Melarti, joka Kentalan seuraajana johti kuoroa aina vuoteen 1962 saakka, ollen näin kuoron toistaiseksi pitkäaikaisin johtaja.

Rekisteröityminen: Vaikka kuoron konsertoiminen rajoittui parina ensimmäisenä toimintavuotena eri yhdistysten juhlien ja Kentalan läksiäistilaisuuden kaltaisiin ”sisäpiirin” tilaisuuksiin, toiminta oli silti vireää: Järjestettiin mm. juhlia ja ohjelmailtoja, joiden avulla kohennettiin kuoron taloutta. Kun kuoro oli 4.10.1948 hyväksytty yhdistysrekisteriin, muodolliset edellytykset jatkuvalle toiminnalle alkoivat olla olemassa. Lauluinnon ja harjoittelukurin ylläpitäminen ei ollut kuitenkaan noinakaan aikoina ollut kaikkein helpoimpia asioita.

Ensimmäinen konsertti, ”Arvokasta mieskuoromusiikkia”: Marianpäivänä 25.3.1949 mieskuoro Laulu-Jaakot järjesti ensimmäisen julkisen konserttinsa. Tämän kahvikonsertin lehtiarvostelut olivat myönteisiä, vaikkakin ne viestittivät, että kuoron laulu on vielä kaukana hyvästä kuoromusiikista. Arvostelut eivät olleet kovin mairittelevia, mutta jaakot lauloivat silti itsensä kuulijoiden sydämiin, mikä tulevia konsertteja ajatellen merkitsi paljon. Konsertteja alettiin vaatimattoman alun jälkeen pitää ahkerasti ja kevätkonsertista tuli pian kuorolle tradiktio ja vuoden tärkein esiintyminen. Samoin esiintymisestä vappuaamuna ja uudenvuoden vastaanottajaisissa muodostui heti toiminnan alusta alkaen perinne, joista ei vielä tänäkään päivänä ole luovuttu.”

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna