AARO PUPUTTI


Kuva:  Aarro Puputti. Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen taiteellnen johtaja.

 

Aarro Puputti toimi Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen taiteellisena johtajana vuosina
1979 – 1987

 

Laulamista on onnistuneesti verrattu ruumiilliseen työhän tai fyysistä kuntoa vaativaan urheilusuoritukseen. Vertaukset ovat osuvia, sillä lauluäänen tuottaminen on – mitäs muuta kuin fyysisen ponnistuksen tulos. Onko sitten kumma, jos laulajat estradilla hikoilevat muustakin syystä kuin kiristävän kauluksen takia. NO, onhan hikoilemiseen toki muitakin syitä, mutta vähäisin ei ole itse työ, jota laulaminen kiistatta on.

Mitä laulamiseen tulee, se viheltäen menee – pitää paikkansa sekin. Kun kuorossa talvikausi harjoitellaan intensiivisesti, saavutetaan kevääseen mennessä hyvä laulukunto. Sitten tulee kesä ja laulaminen jää – mitä nyt vähän kalastajaeemelin valssia joskus sattumoisin ongella ollessa viheltelee – ja laulukunto on syksyllä aloitettaessa tipotiessään. Kunto säilyy vain laulamalla.

Laulukunnon ylläpito vaatii jatkuvaa harjoittelua. Ja niinhän on sanottu: harjoitus tekee mestarin – ei ole epäilystäkään. Mestaruushan merkitsee sitä, vertailtavasta joukosta paras tai omalla persoonallisella tavallaan vertaistensa mittainen (vertaa Kaustisen mestaripelimannit). 

 

Mikä on harjoituksen ja harjoituksissa käymisen merkitys kuorolaisille?

Kuoron toiminta on niin kollektiivista hommaa, että tuloksiin pääseminen on pääasiassa kiinni ajasta, mikä on käytettävissä ohjelmiston valmisteluun. Laulajista riippuu se, kuinka moneen kertaan samat asiat pitää sopia, ennen kuin päästään yhteisymmärrykseen hienosäädöistä eli tulkinnasta. Jos kerran aika on tärkeä mittari, jokainen voi päätellä, millä keinoin päästään parhaaseen lopputulokseen. Paljon käytetty, mutta silti paikkaansa pitävä on kuorolaisen peruskirjan ensimmäinen ja viimeinen artikla: Kuoroon liittyminen on vapaaehtoista, mutta harjoituksissa käyminen on pakollista!

Harjoitusten mestaruuteen vievä voima on juuri siinä, että mahdollisimman moni laulaja on joka hetki samalla aaltopituudella asioista, jotka sovitaan toteutettaviksi. Yksilöllistä osaamista ja taitojaan yleensä voi jokainen kehittää rajattomasti, mutta kuorossa, joka muodostaa yhden hienoimmista soittimista, onnistuvat ne, jotka harjoittelevatkin siinä. Kuoro tarvitsee myös solisteja, jotka ovat kuin jalokivet kruunussa, mutta vain solistitehtäviin.

Olet kuorolaulun mestari, jos sulaudut erottumattomana osana siihen tunteiden ja väristysten koskettavaan atmosfääriin, jotka kuorolaulu parhaimmillaan edustaa!!

Kuoronjohtajan tehtävä on henkisesti myös vaativaa hommaa. Siinä pumppaa itsensä tyhjiin, kun jatkuvasti joutuu purkamaan akkuaan. Kuoro vaatii täysjänteistä otetta. Jos sitä ei ole, ei edes pysytä paikallaan vaan sen sijaan taannutaan.


Pietarsaaren mieskuoro Laulu-Jaakot on nyt kunnioitettavan ikäinen! Pietarsaaren mieskuoron, Laulu-Jaakkojen laulajina on yhä vielä paljon minunkin aikanani toimineita laulajia! Toivotan kaikille Laulu-Jaakkojen jäsenille sydämellisesti terveisiä ja upealle Pietarsaaren mieskuorolle, Laulu-Jaakoille, menestystä tuleville vuosille!

Aaro Puputti

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna