RAAKEL SOLVIN


Kuva: Raakel Solvin. Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen taiteellinen johtaja.

 

Raakel Solvin toimi Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen taiteellisena johtajana vuosina
1990 – 1999


Kun tulin Laulu-Jaakkojen johtajaksi syksyllä 1990, en ennen ollut johtanut mieskuoroa – naiskuoroja kylläkin! Siispä edessä olikin uusi haaste! Tuolloin oli vielä vähän mieskuoroilla naisjohtajia, eli jotenkin aluksi mietitytti, miten pärjään heidän kanssaan. Mutta heti alusta alkaen Laulu-Jaakot ottivat minut hienosti vastaan! Tuntui siltä, että tämän kuoron kanssa voi tehdä vaikka mitä – innostus oli suurta- kiva porukka ja hyvä yhteishenki aina!

Aluksi kuoron ohjelmisto koostuikin perinteisestä mieskuoromusiikista ja oikeastaan samoilla linjoilla jatkettiinkin aluksi: perinteisin kevät- ja syyskonsertein. Vuosi 1992 oli Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuosi ja vuoden teemana oli ”Suomi 75 soi”. Samana syksynä marraskuussa Suomen itsenäisyyden 75-vuotis juhlakonsertti Runebergin salissa ja ohjelmistona suomalaisten säveltäjien lauluja mieskuorolle. Laulu-Jaakoilla ei ollut omaa äänitettä ja siksipä tuon konsertin innoittamana teimme ensimmäisen levyn keväällä 1993 ”Kaunehin maa”, valmistui jouluksi 1993.

Laulu-Jaakot alkoivat tähyillä myös muille maille ja kaipasivat jotain muuta kuin perinteistä laulua. Niinpä kaivoin esille edellisvuonna(1992) Jouko Törmälän ”Tukkilaissarjan” mieskuorolle. Kuorolaiset olivat innoissaan! Saimme hanuristiksi Aarre Polson ja mitä enemmän harjoittelimme, sitä enemmän ideoita tuli itse toteutukseen – siis näyttämöllistä! Pojat tekivät keksit ja asusteita löytyi , joten Tukkilaissarja oli ensimmäinen juttu, jossa oli koreografia mukana! Pari vuotta aiemmin olin Kokkolan Naislaulajien kanssa käynyt Englannissa Shrewsburry’ssä kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla ja sinne mentiin Laulu-Jaakkojen kanssa keksit ja rekvisiitta mukana! Menestys oli taattu!

Kevyemmän musiikin innoittamana teimme sitten yhteistyötä Kokkolan Naislaulajien kanssa, joita johdin samana aikana ja kehittelimme projektia 50-luvun melodioista. Alf Mylläri teki Jaakoilla sovitukset mm Poika varjoisalta kujalta ja Caprista, ja konsertoimme Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Koreografia asusteineen tehtiin porukalla saunalauluja myöten!! Yhteisiä esiintymisiä Kokkolan Naislaulajien kanssa oli enemmänkin vuosien aikana.

Vuosi 1996 oli Laulu-jaakkojen juhlavuosi – 50v ja tietenkin juhlakonsertti ja paljon muita tapahtumia! Johdin tuona vuotena myös Jakobstads Sångarbrödereitä  ja teimme yhteistyötä paikallisesti.

Laulu-Jaakot tähyilivät taasen maailmalle ja vuonna 1997 lähdimme kansainvälisille kuorokilpailukilpailumatkalle Tsekkoslovakiaan –Litomysl oli paikka ja saimme hienosti pronssia!

Seuraavana vuonna tuli kutsu Saksaan Bündeen, joka oli Pietarsaaren ystävyyskaupunki ja siellä konsertoimme myös paikallisen mieskuoron kanssa.1998  alkoi tulla jo kevyempää mieskuoromusiikkiakin ja niitä tuli ohjelmistoomme myös. Samoin alkoi viritä ajatusta Mieskuoroliiton taitomerkkien suorittamisesta ja sen teimmekin isolla porukalla loppukeväästä 1999, jolloin myös kauteni Pietarsaaren Laulu-Jaakkojen johtajana päättyi.

Raakel Solvin

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna