EERO HANGASSALO IN MEMORIAM

 

Pietarsaaren mieskuoro Laulu-Jaakkojen pitkäaikainen kuoron taiteellinen johtaja EERO HANGASSALO, kuoli 2 päivänä maaliskuuta 2021 Pietarsaaren sairaalassa vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt 22.3.1938 Isossakyrössä. Pahimpana korona aikana, keväällä 2021, tiukojen koronarajoitusten vallitessa Pietarsaaren Johanneksen kappelissa häntä oli siunaamassa ja saattamassa haudan lepoon lähimpien omaisten lisäksi Laulu-Jaakkojen kvartetti Johannes Ahlvikin johdolla.

Eero Hangassalo teki pääasiallisen elämäntyönsä Pietarsaaressa koululaitoksen palveluksessa, Ristikarin- ja Länsinummenkoulujen musiikinluokkien opettajana. Hän liittyi Pietarsaaren Laulu-Jaakkoihin vuonna 1971. Laulu-Jaakkojen taiteellisen johtajan, Mauri Paanasen muutettua pois Pietarsaaresta, Laulu-Jaakkojen hallitus pyysi Eero Hangassaloa kuoron taiteelliseksi johtajaksi. Eero Hangassalo toimi Pietarsaaren mieskuoro Laulu-Jaakkojen taiteellisena johtajana vuodesta 1972 vuoteen 1976.

Eero Hangassalo johti Pietarsaaren mieskuoro Laulu-Jaakkojen lisäksi myös ansiokkaasti Pietarsaaren Evankelista kuoroa yli 20 vuotta, sekä myös monia lukuisia vuosia nuorten musiikkiluokka opetuksensa ohessa Pietarsaaren musiikkiluokkien kuoroja. Hän lauloi myös mieskvartetti The Sea of Gracessa. Päädyttyään Laulu-Jaakkojen taiteelliseksi johtajaksi, Eero Hangassalo jatkokoulutti itseään ahkerasti monilla lukuisilla kuoronjohtaja kursseilla, oppien lisää kuoronjohtamisen tekniikoita ja taitoja.

Laulu-Jaakkojen taiteellisen johtaja Eero Hangassalon siunasi Evankeliumiyhdistyksen emeritus toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski Kokkolasta. Kuva: valokuvaaja Ulrica Wik.

Eeron Hangassalon hautajaisissa Pietarsaaren Johanneksen kappelissa ja haudalla esiintyi upeasti Pietarsaaren mieskuoro Laulu-Jaakkojen kvartetti, kuoron nykyisen taiteellisen johtaja Johannes Ahlvikin johtamana.


Kuoron taiteellisena johtajana, Eero Hangassalo otti käyttöön kuoroa johtaessaan monia uusia metodeita, kuten äänenavauksen. Se oli kuorolaisille aluksi haasteellista, mutta pikkuhiljaa kuorolaiset ymmärsivät sen tärkeyden. Hangassalon johtajuuden toimikaudella, vuonna 1973, Pietarsaaren Laulu-Jaakot pääsivät Pietarsaaren Suomenkielisen Työväenopiston kuoroksi, mikä helpotti merkittävästi kuoron taloutta. Hangassalon kaudella perustettiin kuorolle myös vahvistettu kvartetti; Vartti-Jaakot, mikä toi kuorolle lisää virkeyttä ja vaihtelua.

Eero Hangassalon ollessa Laulu-Jaakkojen taiteellisena johtajana, vuonna 1976, teki kuoro 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi matkan Mallorcalle. Siellä kuorolaiset saivat ladata akkujaan hiekkarannoilla ja tutustua saaren moniin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin.

Pietarsaaren mieskuoro Laulu-Jaakot ryhmäkuvassa vuonna 1976. Kuoron taiteellisena johtajana toimi silloin Pietarsaaren musiikkiluokkien opettaja Eero Hangassalo.


Eero Hangassalo koki mieskuoro Laulu-Jaakkojen johtamisen mukavaksi ja Laulu-Jaakkojen mieskuoron reiluksi. Hänestä Laulu-Jaakkojen kanssa oli ilo tuoda virkistystä, varsinkin Pietarsaaren suomenkieliselle väestölle.

Kuorotoiminnan ohella Eero tunnettiin kotikaupungissaan monista muistakin harrastuksistaan. Hän oli ahkera monitoimimies, uskalias ja kova remonttimies, harrasti shakin peluuta, koristeveistoa, lasitaidetta, suoritti useita laivan navigointi kursseja, oli mukana reserviupseeri toiminnassa, säesti pianolla ja uruilla monissa tilaisuuksissa jne. Eeron elämänmotto oli; ota elämä sellaisena kuin se on, ota rennosti, älä stressaa! 

 

Läheisten lisäksi Eeroa jäi kaipaamaan lukuisa joukko kuorolaisia ja muita ystäviä.

Jari Hangassalo